De EU import van eieren meer dan verdubbeld

Uit statistieken van de Europese Commissie blijken enkele opvallende veranderingen in de eiersector. Zo blijkt dat de EU in de eerste 5 maanden van 2018 meer dan 2 keer zoveel eieren importeerde dan in dezelfde periode vorig jaar.
De eierprijs valt eveneens op: in Europa was die prijs begin dit jaar ver boven het gemiddelde vanwege de fipronil-crisis. 
 
Tot en met mei dit jaar importeerde de EU 15.218 ton ei-equivalenten, een stijging van 118% ten opzichte
van dezelfde periode vorig jaar.  Oekraïne was goed voor bijna 40% van de import met 7.032 ton. Andere belangrijke bronnen van de import zijn:   de Verenigde Staten (4.279 ton) en Argentinië (1.479 ton). De invoer piekte vooral in februari en maart.
 
De uitvoer daalde met bijna 15%. In de eerste 5 maanden van het jaar werd vanuit de Europese Unie 83.305 ton eieren
geëxporteerd. De belangrijkste afnemers zijn Japan en Zwitserland. Die afnemers toonden zich stabiel, export daar naartoe varieerde nauwelijks ten opzichte van 2017. De eierexport naar enkele andere landen daalde wel fors: Thailand, Taiwan en Zuid-Korea. Tegen de algemene trend in verdubbelde wel het volume eieren dat naar Israël werd geëxporteerd (11.140 ton), dat daarmee na Japan en Zwitserland de grootste afnemer was.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bron grafiek: Boerderij.nl  - Bron Statistieken: Europese Commissie